פוסט

מה ההבדלים בין יבואן רשמי ליבואן מקביל?

Avatar עו"ד סער גרשוני 28 ספט 2023
single
שתף

אחרי שהבנו כי הייבוא המקביל חוקי וחשוב, ראוי גם להכיר יותר לעומק את הדומה ובעיקר את השונה והמבדיל בין יבוא רשמי ויבוא מקביל לישראל וממנה.

בסקירה שלפניך מסביר עורך הדין סער גרשוני את הנקודות העיקריות שמפרידות ומבדילות בין היבואנים, הרשמי והמקביל.

שרות תיקונים, חלפים, ידע טכני

יבואן רשמי מעניק שירות מקצועי ואחריות מטעם היצרן למוצרים, אותם הוא מייבא (למעט במקרים מיוחדים כגון בשוק הרכב, שם ישנה הוראה ספציפית בחוק המחייבת אותו להעניק אחריות ולבצע ריקול, במידה שיש, גם לרכב אשר יובא ביבוא מקביל).

היבואן הרשמי מעניק בין היתר שרות של החלפת חלקים מקוריים, שרות תיקונים, וכן שרות להתקנת והרכבת המוצר תוך שימוש בידע שהוא מקבל מהיצרן. יבואן רשמי דואג בדרך כלל למלאי ואספקה של חלקי חילוף ושל מוצרים זמינים במחסניו.

מצד שני ליבוא המקביל אשר פותח את השוק לתחרות, לא תמיד יש שרות זמין ומקצועי של תיקונים, או חלקים מקוריים.

מוצר שנרכש דרך יבואן מקביל ניתן יהיה לקבל עבורו לפעמים רק שרות מהיבואן הרשמי שמקבל את הידע הרלוונטי מהיצרן. הנושא הזה חשוב בעיקר למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, מכיוון שלא תמיד ליבואן המקביל יש את מלאי החלקים, מומלץ לברר לבדוק ולוודא הנושא טרם רכישה.

ליבואן רשמי יש ידע טכני, והוא מחויב לתת שרות טכני מקצועי של אנשי מקצוע, שהוכשרו לטפל במכשירים הספציפיים שהוא מייבא על ידי היצרן.

הדגמים המיובאים ביבוא רשמי מתאימים לשוק המקומי כמו למשל חיבורי חשמל שתואמים את התשתית.

לעומת זאת יבואן מקביל מייבא מוצרים וסחורות באופן מזדמן, לכן לא תמיד המוצרים שלו יתאימו לשוק המקומי, למרות שברוב המקרים מכון התקנים בוחן ומאשר כניסתם של המוצרים.

לסיכום, מבחינת מתן השירות ואיכות השירות יבואן מקביל עשוי להימצא במצב נחות יותר מיבואן רשמי.

על כן יש שיגידו שמוצדק לרכוש במיוחד מוצרי אלקטרוניקה וחשמל רק אצל היבואן הרשמי בגלל השירות המקצועי הטכני, וזמינות החלפים במקרה הזה.

סקרים

לעיתים היבואן הרשמי עורך סקרים, ודואג לשיפור השירות ולעדכונים בנושאים טכניים אל מול היצרן, כחלק מהמחויבות החוזית שלו ומהרצון להעניק שירות איכותי ככל האפשר.

כל זה לא תמיד קיים אצל יבואן מקביל.

בטיחות במוצרים

ישנם מקרים בהם, מוצרים אשר מיובאים במסגרת ייבוא מקביל אינם תואמים בדיוק את התקן הישראלי.

מקרים כאלו יכולים לנבוע כתוצאה מכך שדרישות התקן בישראל בתחומים שונים כגון חשמל או גז שונות מהתקן האירופאי ובמקרים כאלו היצרן הקים פס ייצור ייחודי לישראל השונה במספר מאפיינים רלוונטיים מפס הייצור למדינות אחרות, וכתוצאה מכך המוצרים המגיעים אינם עומדים בתקן הישראלי ונכנסים לישראל. מצב כזה אינו ייתכן שכן היבואן הרשמי דואג להעביר כל מוצר במכון התקנים ולהתאימו לתקן הישראלי.

המחיר

כתוצאה מהאמור לעיל, יכולים להיות פערים משמעותיים במחירי המוצרים המיובאים ביבוא מקביל לבין מוצרים המיובאים ביבוא רשמי, כאשר המחירים של מוצרים שמיובאים ביבוא מקביל יהיו נמוכים ולעיתים נמוכים משמעותית.

שימוש בסימן מסחר

יבואן מקביל יכול לעשות שימוש בסימן מסחר כל עוד המוצר המיובא על ידו הוא מקורי. בעניין זה אפשר לומר שהמעמד שלו בשימוש בסימן המסחר כמעט שווה למעמד של יבואן רשמי.

פתיחת חנויות, פרסומים והזמנת כמויות מינימום

יבואן ראשי משקיע את כספו בפרסום, בדרך כלל מחוייב בהתאם לחוזה עם היצרן להזמין כמויות מינימום, להשקיע בפרסום ובמיתוג ועליו לפתוח מספר חנויות, והכל בהתאם לחוזה עם היצרן, זאת בעוד שהיבואן המקביל לא נדרש לעמוד באותם תנאים, לא נדרש לפרסם, להחזיק בכמויות מינימום, חלפים וכדומה.

ליעוץ ראשוני
התקשרו עכשיו:
03-7266726